MCQ on CRISPR

Molecular Biology MCQ – MCQ on CRISPR

1. What does the cas9 protein do?

  • Prevents viruses from entering bacteria
  • Cut RNA
  • Cut DNA
  • Binds to RNA

Show Answer

Answer: Cut DNA

2. How does the guide RNA help the cell know where to cut the DNA?

  • Guide RNA helps to find the PAM
  • Guide RNA is complementary to the DNA sequence
  • Guide RNA always binds to the same sequence of DNA
  • Like restriction sites, they are always palindromes

Show Answer

Answer: Guide RNA is complementary to the DNA sequence

3. What is the role of the guide RNA?

  • It helps the cell repair the DNA
  • ensures that the Cas9 enzyme cuts at the right point in the genome
  • Recognizes PAM sequences and opens up the DNA
  • makes a cut across both strands of the DNA

Show Answer

Answer: ensures that the Cas9 enzyme cuts at the right point in the genome

4. A PAM is

  • a 15-20 bp sequence snipped from a viral genome that serves as a tracer DNA to locate viruses later
  • a 3 bp sequence that adjacent to viral DNA in a CRISPR array
  • a girl’s name popular in the 1960s
  • where the DNA is cut

Show Answer

Answer: a 3 bp sequence that adjacent to viral DNA in a CRISPR array

5. Why do bacteria have CRISPR? Check all that apply.

  • To be able to remember which viruses they have been infected with
  • To be able to edit virus DNA
  • To cut apart virus DNA thereby stopping the virus infection
  • To be able to edit their own DNA

Show Answer

Answer:
To be able to remember which viruses they have been infected with,
To cut apart virus DNA thereby stopping the virus infection

6. CRISPR can edit DNA. What organisms naturally has CRISPR?

  • Viruses
  • Humans
  • Plants
  • Bacteria

Show Answer

Answer:
Bacteria

7. What does the acronym CRISPR stand for?

  • Controlled Reservative Image Spectacle Palindromic Recounts
  • Clustered Regularly-Interspaced Short Palindromic Repeats

Show Answer

Answer:
Clustered Regularly-Interspaced Short Palindromic Repeats

8. CRISPR-Cas9 is a type of __ system found in bacteria

  • digestive
  • endocrine
  • circulatory
  • immune

Show Answer

Answer:
immune

9. CRISPR-Cas9 was discovered in which of the following organisms?

  • protists
  • fungi
  • bacteria
  • viruses

Show Answer

Answer:
bacteria

10. Scientists have adapted it to turn it into a biotechnology tool for _ DNA.

  • building
  • editing
  • destroying
  • synthesizing

Show Answer

Answer:
editing

11. The enzyme portion of this process is called __.

  • CRISPR
  • Replicase
  • Lysozyme
  • Cas9

Show Answer

Answer:
Cas9

12. What type of RNA is used as a GPS of sorts, to find or locate specific genes?

  • mRNA
  • gRNA
  • tRNA
  • rRNA

Show Answer

Answer:
gRNA

13. What is PAM?

  • a 3 letter sequence for binding on the target DNA
  • the main gene portion of the DNA
  • the cut site for Cas9
  • a 10 letter sequence for binding on the target DNA

Show Answer

Answer:
a 3 letter sequence for binding on the target DNA

14. After Cas9 cuts the target DNA, cellular enzymes attempt to repair the break. Which of the following types of repair mechanisms creates a mutation and inactivates the gene.

  • Homology-Directed RepairĀ (HDR edited DNA strand)
  • Non-Homologous End Joining (NHEJ random DNA)

Show Answer

Answer:
Non-Homologous End Joining (NHEJ random DNA)

15. After Cas9 cuts the target DNA, cellular enzymes attempt to repair the break. Which of the following repair mechanisms involves “editing” of the gene with insertion of a corrected sequence?

  • Homology-Directed Repair (HDR edited DNA strand)
  • Non-Homologous End Joining (NHEJ random DNA)

Show Answer

Answer:
Homology-Directed Repair (HDR edited DNA strand)

16. What is one of the enzymes produced by the CRISPR system?

  • Cas – 9
  • Cas – 8
  • Cas – 7
  • Cas – 5

Show Answer

Answer:
Cas – 9

17. What is a Gene?

  • A segment of RNA that encodes for a protein
  • A chromosome
  • A segment of DNA that encodes for a protein
  • Your genome

Show Answer

Answer:
A segment of DNA that encodes for a protein

18. In order for offspring to get a genetic mutation, the mutation must occur in what type of cell?

  • Cells with no nucleus.
  • Any body cell after birth.
  • Cells with no cell wall or cell membrane.
  • Cells like eggs or sperm cells that are undergoing reproduction.

Show Answer

Answer:
Cells like eggs or sperm cells that are undergoing reproduction.

19. What is the correct order of steps in the CRISPR process?

  • targeting, binding, cleaving, repairing
  • targeting, repairing, binding, cleaving
  • binding, targeting, repairing, cleaving,
  • targeting, cleaving, repairing, binding

Show Answer

Answer:
targeting, binding, cleaving, repairing